Halloween sminke | Tips når man skal sminke sår med sårvoks

Sårvoks er ofte benyttet til halloween for å skape ulike effekter. For de som ikke har hørt om sårvoks så er det en type voks som man benytter på huden for å skape kunstige sår og skader eller andre effekter. Sårvoks har ofte flere ulike typer navn, noen produsenter kaller det for dermavoks, effektvoks, FX wax eller Scar wax som det ofte kalles på engelsk. Det finnes også voks som kalles for Nose Wax/Nesevoks som egner seg spesielt til å endre neser eller noen ganger for eksempel haker eller kinnben. Samt egen type voks til blokkering og skjuling av øyenbryn.

Dersom man ikke har jobbet med sårvoks før kan det være vanskelig å vite hvordan den benyttes. Det er derfor jeg har laget denne siden med tips på hvordan du kan jobbe med sårvoks for å få til bra resultater. Tipsene egner seg også utmerket til SFX-sminke.

🎃 Man kan bruke sårvoks til å lage og forme både sår, skader, kulehull, skuddsår, kutt, vorter, vampyrbitt, knokkelbrudd og mye mer!

VIDEO: SPFX.NO – Grimas Teatersminke – Scar Wax / Sårvoks Tutorial

🎃 Når man skal forme sår med sårvoks er det viktig å ikke bygge altfor høyt med voksen dersom man skal sminke sår og skader slik at selve såret ikke stikker altfor mye ut på huden og ser falskt ut. Målet er å skape effekten av at man ikke har brukt sårvoks i det hele tatt for å legge på kunstig hud.

🎃 Når man skal sminke sår og skader må man prøve å få til en god og flytende overgang fra ekte hud til sårvoksen som ikke er altfor bratt.

🎃 Det er anbefalt å benytte en egen spatel når man jobber med forming av sårvoks. Spatelen må ikke være skarp slik man skader seg på ekte. Dermavoks spatel fra Grimas Teatersminke beregnes som en standard i bransjen. Den har en spiss ende til detaljer og en litt større flat ende til å grave ut sårvoks fra beholderen.

🎃 Dersom voksen er vanskelig å skjære i med spatelen er det anbefalt å smøre litt vaselin på den så glir spatelen enklere gjennom voksen.

🎃 Sårvoks fungerer best når man skal lage effekter på steder i ansiktet eller kroppen som har litt harde områder eller der det er ben under huden for at det skal bli enklere å jobbe med voksen.

🎃 Best å benytte sårvoks på steder der det ikke er så mye bevegelse i huden. For eksempel kan rundt munnen fort bli litt vanskelig på grunn av at huden rundt er i mye bevegelse og sminken holder dermed ikke like bra.

🎃 Man kan farge de fleste typer sårvoks med litt fettsminke før man påfører voksen på huden så bruker man litt mindre tid på å sminke hudfarge over etterpå. (Se eksempelvideo under. Der blir det benyttet Scar Wax fra Grimas Teatersminke)

VIDEO: SPFX.NO – Grimas Teaterminke – Hvordan pigmentere sårvoks med fettsminke

🎃 Noen typer sårvoks er det anbefalt å benytte hudlim på huden før man påfører sårvoksen.

🎃 Man kan benytte en skjeggsvamp til å skape tekstur av hud på toppen av sårvoksen.

🎃 Noen typer voks som de fra Grimas Teatersminke er transparente og det er ikke nødvendig å sminke over voksen. Andre typer sårvoks må man av og til sminke over. Dersom man vil gå for den lette metoden kan man påføre blod over hele voksen, men bemerk at for mye blod fort kan gi et kunstig eller falskt resultat.

🎃 Det anbefales å benytte profesjonell sårvoks. Grimas Dermavoks, Grimas Sårvoks, Ben Nye Nose and Scar Wax og Snazarroo FX-wax er noen typer som kan anbefales.

🎃 Når man jobber med noen typer sårvoks er det anbefalt å dyppe hendene i vann mens man jobber. Dette gjelder for eksempel til Dermavoks fra Grimas Teatersminke.

🎃 Dersom man skal benytte sårvoks i kombinasjon med ansiktsmaling, vannsminke eller annen sminke bør voksen festes på ren hud så kan man farge over voksen etterpå.

🎃 Man kan dyppe fingrene eller spatelen i Vaselin eller for eksempel Grimas Under makeup base for å enklere glatte ut voksen.

🎃 Man kan forsegle kreasjoner i sårvoks med flytende latex eller castor sealor slik de holder bedre. NB: Dersom man har benyttet vaselin når man jobber med sårvoks kan det hende latex ikke vil tørke.

🎃 For å bygge opp mer holdbare effekter på huden anbefales det å benytte gelatin, silikon eller flytende latex istedenfor sårvoks. Proteser kan også benyttes.

Hvordan fjerne sårvoks?

🎃 Dersom du har benyttet teterblod over voksen så tørkes først så mye blod som mulig av med papir. Dereter skyller du av med såpe og vann.

🎃 Voksen skraper du av med en Dermavoks spatel eller plastikk spatel.

🎃 Rester av sårvoks er det anbefalt å man fjerne med sminkefjerner Multiremover fra Grimas Teatersminke som anbefales.


VIDEO – Instruksjonsvideo laget av den danske makeup FX artisten Janus Vinther som viser hvordan du kan bruke Dermavoks fra Grimas til å lage ulike sår og effekter.
VIDEO: SPFX.NO – Grimas Teatersminke Dermavoks demonstrasjon
VIDEO: SPFX.NO – Grimas Teatersminke – Hvordan lage en flenge med Grimas Dermavoks

Fun fact om sårvoks
Voks ble benyttet før for å fylle igjen skader på avdødde mennesker slik de så pene ut til begravelsen.Innlegget er skrevet av Sander Skarås Pedersen.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap