Silikon – Tips og triks

Med silikon kan man lage en mengde ulike effekter til halloween sminke eller SFX-sminke som blant annet skuddsår, brannsår, kutt, flenger, kjøttsår. Silikon kan også brukes for å endre noen sin nese eller ansiktstrekk med litt øvelse og trening. Fordelen med silikon er at det er et svært holdbart materiale og holder seg bedre på huden enn sårvoks, flytende latex og gelatin. Silikon blir derfor ofte brukt til skadesminke og markørsminke på redningsøvelser av blant annet Røde Kors, militæret og Norsk Folkehjelp. Her får du noen tips og triks du mest sansynlig får bruk for med bruk av silikon om du enten skal bruke silikon til halloween, redningsøvelser, kortfilm, cosplay eller om du har SFX-sminke som en hobby.

Hvordan fungerer silikon til halloween sminke og SFX?
Silikon til halloween og SFX-sminke kommer i ulike komponenter som begynner å herde når komponentene blandes sammen. Silikonet er i en begrenet tid formbar og man kan forme utallige ulike typer sår, skader eller effekter direkte på huden. Noen typer silikon er klare og andre sminkemerker tilbyr silikon farget i en hudtone.

Hvorfor bruke silikon istedenfor sårvoks, flytende latex eller gelatin?
Silikon er mye mer holdbart enn andre typer materialer til SFX-sminke. Så å si så kan nesten alle typer effekter som kan lages med både gelatin, sårvoks og latex lages med silikon. Så om du er usikker på hva du bør velge mellom gelatin, sårvoks, flytende latex eller silikon så bør du nok velge silikon.

Om du vil lese mer om fordeler og ulemper med silikon og andre sminkeprodukter kan du lese mer her: Guide over sminkeprodukter

Tips til når man skal lage effekter med silikon

🎃 Det er anbefalt å benytte en spatel i metall til forming og blanding av silikon. Som for eksempel Kryolan Mixing Spatula.

🎃 Silikon har på lik måte som gelatin begrenset tid før den starter å herde og stivne. Planlegg så mye som mulig på forhånd.

🎃 Bruk en hvit sminkeblyant til å skisser svakt opp på huden hvor skaden skal være før applikasjon av silikon. Grunnen til man bruker en hvit sminkeblyant er at den gir mindre ut av seg og er vanskeligere å legge merke til enn andre farger. Ihvertfall når den blir dekket med silikon over.

🎃 Skriv navn på lokkene til de ulike komponenetene slik det er mindre sansynlig at du ikke skulle sette på feil lokk på feil komponent med et uhell. (Om du setter på feil lokk på feil komponent kan det skade produktet om det er rester av et annet komponent igjen på innsiden av lokket.)

🎃 Noen sett med trekomponents silikon har en del (ofte kalf for C) som brukes til å kontrollere hardheten og strekkheten til silikonet. Bemerk at komponent C kan ha innvirkning på tørketiden slik den blir litt lengre. Når man fo eksempel skal lage effekter på halsen, i pannen, rundt munnen eller andre steder på kroppen der det er mye bevegelse er det anbefalt å benytte komponent C. Bemerk at komponent C faktisk ikke er nødvendig og man trenger ikke å bruke den om man ikke ønsker det.

🎃 Man blander silikon man skal bruke til forming av effekter direkte på huden etter øyemål, men om man ønsker en nøyaktig blanding så kan man for eksempel bruke en liten vekt.

🎃 Etter man har formet ønsket effekt på huden kan man forkorte tørketiden med en hårføner. OBS!- Pass på å ikke brenne modellen med å blåse varm luft fra hårføneren på samme sted på huden for lenge!

🎃 For å unngå at silikonen klistrer seg mye til spatelen er det anbefalt å ofte dyppe spatlen i isopropanol. Til noen effekter som for eksempel brannsår kan det hende at dette ikke er nødvendig siden det kan skape kul effekte når man trykker på silikon på huden med spatlen og det danner seg tekstur når man fjerner spatlen igjen bort fra huden.

🎃 En skjeggsvamp som man dypper i litt isopropanol egner seg bra til å skape tektur av hud på overflaten av silikonet. Om overflaten av silikonet ser altfor flat ut kan det fort se litt kunstig ut eller se ut som plastikk.

🎃 Man kan pigmentere silikon slik den får an svak hudtone før applikasjon som gjør at man ikke trenger å jobbe like mye med sminke tilslutt.

🎃 Kryolan Artex og Sculpt Gel fås innfarget i en hudnyanse slik man slipper å pigmentere silikonet selv. Sistenevnte fås også i fargen klar slik man kan farge den selv etter eget ønske.

🎃 For å få bort blankheten på overflaten av silikonet kan man bruke transparent pudder tilslutt etter man har sminket skaden og før eventuell påføring av blod.

🎃 Kryolan tilbyr et eget produkt til farging av silikon som heter Silicone Colorizer.

🎃 Det er anbefal å benytte alkoholaktivert sminke til å sminke over silikon. Fettsminke tynnet ut med isopropanol egner seg også.

🎃 Det er anbefalt at man har jobbet litt med sårvoks før man bruker silikon, men det er ikke nødvendig. Med sårvoks kan man eksperimentere med plassering av sår og skader og man lærer hvordan man kan forme sår på huden uten å bygge altfor høyt slik det ser unaturlig ut.

Anbefalt tilbehør når man skal lage effekter til halloween sminke med silikon

  • SPATEL
    (forming av silikon og blanding av den)
  • ISOPROPANOL
    (for at silikonet ikke skal klistre seg for mye til utstyr)
  • DIAMANTVEKT ELLER ANNEN LITEN VEKT
    (til blanding av silikon, ikke nødvendig)
  • ISPINNER
    (fine til blanding av silikon og forming)
  • SKJEGGSVAMP
    (til å skape tekstur på overflaten)
  • HÅRFØNER
    (til å forkorte tørketiden)
  • ALKOHOLAKTIVERT SMINKE/SPRITSMINKE
    (egnet til å sminke over silikon)
  • TRANSPARENT PUDDER
    (for å matte ned overflaten av silikon etter den er tørr)
  • KUNSTIG BLOD
    (om man skal lage effekter av kunstige sår)

Fjerning av effekter laget i silikon
Effekter laget med silikon direkte på huden fjernes med å forsiktig rive av silikonet som et plaster. Om man har benyttet kunstig blod over silikonet er det anbefalt å tørke eller skylle bort så mye blod som mulig først.


Share via
Copy link
Powered by Social Snap