Flytende Latex – Tips

Her kommer noen tips dersom du skal starte å jobbe med flytende latex til halloween sminke for første gang eller dersom du skal sminke sår og skader til markørsminke, teater eller kortfilm. Er også en god del tips for de med erfaring som du kanskje ikke har hørt før.


Hva er flytende latex?

Flytende latex kommer fram gummitrær i varmere strøk. Er sevje fra trær som tømmes. Det blir blandet i andre produkter i latex som for eksempel litt amonijakk slik at den ikke skal stivne med en gang. Flytende latex blir benyttet til å støpe og produsere både masker, rekvisitter og kostymedeler i tillegg til proteser som kan festes på huden med hudlim. Til halloween sminke blir flytende latex ofte brukt for å lage kunstige sår og andre effekter direkte på huden.

Hvordan skape ulike teksturer med flytende latex?


Du kan benytte flytende latex i kombinasjon med vatt, havregryn, garn, Klenex, toaletpapir eller brødsmuler for å skape ulike typer hudteksturer eller effekter. Jobb lagvis og ikke med altfor tykke lag. Det er anbefalt å benytte en dermavoks spatel når man arbeider med latex.

Tips til å lage effekter til halloween sminke med flytende latex

🎃Det er smart å ha god utlufting når man arbeider med flytende latex.

🎃 Du kan se på latexen at den blir litt gulig når den er tørr.

🎃 Bruk en hårføner til å forkorte tørketiden. NB – Pass på å ikke brenne deg selv eller den du sminker om du sminker noen andre. Gjerne veksle på hvor du retter hårføneren.

🎃 Latex består av ammoniakk som kan være irriterende når den brukes i nærheten av nese eller øyne. Er en god ide og helle litt over i en liten engangskopp eller beholder et par minutter før bruk slik at noe av amoniakken får forsvinne litt.

🎃 Flytende latex fra Kryolan inneholder litt mindre mengder ammoniakk og er ofte litt mer behagelig å bruke i ansiktet.

🎃 Etter at latexen er tørr er det anbefalt på det sterkeste å pudre med transparent pudder for å matte den ned slik den ikke er for blank. Dette gjør også at latex-en ikke klistrer seg lett sammen når du beveger på huden slik at kreasjonen din skulle bli skadet.

🎃 Pass på å ikke få latex i øyenbrynene, i håret, skjegg, på klær, møbler, tepper eller kostymet. Er nemlig svært vanskelig og desverre ofte umulig å fjerne fra tekstiler. Om man skal bruke flytende latex i ansiktet er det anbefalt å ta over litt vaselin over øyenbrynene for å beskytte de. Men pass på å ikke få vaselin andre steder i ansiktet eller å ha vaselin på hendene når du jobber med latex for vaselin fører nemlig til at latexen bruker lengre tid på å tørke eller mest sansynlig ikke tørker i det hele tatt.

🎃Noen merker latex kan man få i hudfarger, man kan også pigmentre latex selv med litt pigment fra for eksempel oppskrapt øyenskygge.

🎃Om du har en protese i latex og mangler hudlim kan flytende latex benyttes som et alternativ for å feste den. Fungerer best til å feste lette og mindre proteser og benyttes helst om det er det eneste alternativet man har og mangler hudlim.

🎃Med flytende latex kan man også dekke til overganger på ferdiglagde proteser i latex for å skape en mer flytende og mindre synlige overganger fra hud til protese slik effekten ser mye mer realistisk ut.

Hvordan lage monsterhud eller effekter til zombiesminke?

Du kan lage ulike teksturer på latex på en glatt overflate som du kan lime på huden senere med enten Pros Aide eller latex for å skape ulike effekter. Se videoen under. Effekten passer til mange ulike karakterer, blant annet til zombier, mumier, monstre, havfruer, demoner og andre skapninger.

VIDEO- Hvordan lage monsterhud med latex, blodårer, zombiehud og andre effekter til halloweensminke.

Hvor kan man kjøpe flytende latex?

Noen anbefalte merker som tilbyr flytende latex er Grimas Teatersminke og Kryolan Makeup. Latex fås i flere forskjellige størrelser, alt fra små flasker til dunker på flere liter.

Hvordan oppbevare flytende latex?

Flytende lateks og gummimelk bør oppbevares skjult for direkte sollys i normal romtemperatur. Lateks tåler ikke frost eller kulde på grunn av fare for frysing så flytende latex bør ikke oppbevares i kalde kjellere. Husk å skru igjen korken godt etter bruk og gjerne rist på flasken en gang i blandt dersom du ikke har brukt den på en stund samt før bruk.

Jeg har lateksallergi. Finnes det noen alternativer til flytende latex når det kommer til halloween sminke?

Om du er allergisk for latex finnes det heldigvis flere andre produkter du kan bruke til halloween og SFX-sminke. Noen alternaltiver er for eksempel sårvoks, gelatin eller silikon. Proteser eller sår-tatoveringer kan også benyttes.

Hvordan kan jeg finne ut om jeg har lateksallergi?

Om du ikke vet om du har lateksallergi eller har mistanke om du kanskje har det kan du ta en liten dråpe latex på innsiden av håndleddet ditt og vente ca. 20-30 min. Om huden din blir rødlig og det starter å klø veldig kan det være at du er allergisk. Da tar du forsiktig å plukker eller «ruller» latexen av huden. PS – Pass på å ikke få flytende latex på klær, møbler, tepper eller tekstiler!

Hvor mye flytende latex trenger jeg til halloween sminke?

Om du kun skal sminke et lite sår eller noen ansikter kan 25 ml eller 30 ml flytende latex være mer enn nok. Men om du skal for eksempel sminke større skader, effekter eller flere familemedlemmer eller venner er nok 100 ml bedre. Om du driver med effektsminke eller markørsminke og lager sår og effekter gjennom hele året finnes det også flasker på 250 ml, 500 ml, 1000 ml samt flasker på 5 Liter! Om du driver med cosplay eller liker å lage rekvisitter kan nok en større flaske med latex være å anbefale for eksempel på 500 ml eller 1000 ml.

Hva kan man lage med flytende latex?

Med flytende latex kan man lage en mengde ulike effekter til halloween sminke. Blant annet råtten hud, brannsår, rynker, blemmer, kutt, arr, flenger og zombiehud for å nevne noe. Man kan også støpe kunstige kroppsdeler som for eksempel kunstige fingre eller en hånd til dekorasjon eller kortfilm.

Hvor lenge holder effekter seg som er sminket med flytende latex?

Effekter med flytende latex skal holde en stund. Bemerk at om man har brukt latex rundt munnen eller andre steder det er mye bevegelse i ansiktet så kan lateksen sakte begynne å løsne litt etter hvert. Påfør latex på ren og sminkefri hud for at effekter skal holde seg lengst mulig.

Hvordan fjerner man effekter laget med flytende latex som er laget direkte på huden?

Man fjerner effekter laget med flytende latex direkte på huden med å forsiktig rive latexen av. Et tips er å ta et håndkle med lunkent varmt vann over omerådet med lateksen først slik at huden begynner å svette litt og det blir enklere å fjerne lateksen. NB – Pass på å ikke ha håndklet for varmt slik du brenner deg eller den du fjerner sminken fra!

Kan jeg bruke flytende latex til å dekke over og skjule øyenbryn?

Nei! Du kan da i værste fall ende opp med å ikke ha øyenbryn igjen når du fjerner latexen på slutten av dagen siden du kan ende opp med å rive de av. Om du skal skjule øyenbryn er det sterkt anbefalt å benytte voks istedenfor.


Håper du lærte noen tips og triks i dette innlegget som du får bruk for til din halloween sminke eller andre kreasjoner. Gjerne tagg Halloweensminke.no i innleggene dine på sosiale medier eller benytt hashtagen #HALLOWEENSMINKENO så kan det hende at dine kreasjoner blir delt med våres følgere! 🙂

Share via
Copy link
Powered by Social Snap