Blåmerker – Tips og triks

Hvordan sminke realistiske blåmerker til halloween, film og SFX

Noen ganger prøvd å sminke et blåmerke men ender bare opp som å se ut som noe lilla farge på huden? Da er nok denne artikkelen noe for deg!

Ulike produkter som kan brukes til å sminke kunstige blåmerker

  • Fettsminke
  • Alkoholaktivertsminke/Spritsminke

Om du vil sminke holdbare blåmerker som holder seg lange dager til for eksempel redningsøvelser eller filminnspillinger så er alkoholaktivertsminke å anbefale. Om du dermed skal sminke et blåmerke i ansiktet ved øyet er fettsminke å anbefale istedenfor. Grunnen er at alkoholaktivert sminke må aktiveres med alkohol og det er dermed ikke gunstig å bruke den type sminke rundt øyne eller nese.

Det er viktig å bruke matte farger når man skal sminke blåmerker og ikke bruke farger som inneholder skimmer eller glitter.


VIDEO: SPFX.NO – Grimas Teatersminke | SFX Sminke – Blåmerke med fettsminke

  • Et blåmerke består sjelden av kun én farge, men av flere ulike farger og nyanser. Det er nok en av de største feilene folk gjør når de skal sminke blåmerker.

  • Tenk litt på alderen på blåmerket før du sminker. Desto eldre et blåmerke er desto mer gulig og grønt er det.

  • Se helst på bilder av ekte blåmerker om mulig som inspirasjon og referansebilder. Se på bildene og finn inspirasjon både når det kommer til plassering, utseende og farger.

  • Dersom man skal sminke et blåmerke til scene eller teater må man gjerne overdrive litt med farger og intensitet slik at det blir mer synlig fra salen. Da må man noen ganger legge på for eksempel litt svart eller benytte litt mørkere farger på grunn av det sterke lyset.
  • Man kan velge om man vil benytte sminkekoster eller svamper til påføring av sminke. Fingrene er også fine for å blende ut farger. Om man har latexsvamper kan man bruke en pinsett eller fingertuppene til å rive opp overflaten av svampen for å lage en tekstursvamp. Da vil fargen bli påført mye mer organisk og mye mindre jevnt.

  • Prøv å påføre farger ujevnt og gjerne i tynne lag. Bedre å påføre litt for lite og heller legge til enn å påføre for mye sminke med en gang.

  • Om man har sminket et blåmerke/blåveis på ett øye kan man benytte rød sminkeblyant/rød eyeliner langs våtlinjen av øyet for å skape effekten av at øyet er irritert.

Skrammer
Man kan skape effekten av enkle skrammer med hjelp av skjeggsvamp. Da påfører man litt teaterblod på svampen og drar svampen i ønsket retning over stedet man ønsker at skrammen skal være.

Anbefalte sminkeprodukter til å sminke blåmerker
Grimas Teatersminke tilbyr en egen palett med fettsminke kalt Bruise Palette som egner seg bra til å sminke ulike blåmerker. Kryolan tilbyr også ulike sminkehjul med fettsminke. Fettsminke kan også kjøpes individuelt i flere ulike farger, men et sminkehjul eller en palett av ofte å anbefale slik man slipper mange løse farger.

Om du ønsker å gå for spritsminke som er en mer holdbar og proff veriant kan Skin Illustrator FX Palette hvere et fint alternativÅ mestre kunsten å skape realistiske blåmerker med sminke tar praksis og tålmodighet. Øv deg på forskjellige nyanser og teknikker for å oppnå den ønskede realismen. Vær oppmerksom på at mindre er ofte mer når det gjelder sminkeeffekter – start med subtile blåmerker og bygg deretter opp intensiteten etter behov.

Med disse trinnene og litt øvelse, kan du skape imponerende og realistiske blåmerker med sminke. Husk å være kreativ og ha det gøy med sminkeprosessen!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap